CULTURĂ

Personalități feminine din secolul XXI

Categorie curatoriată de Horia Ghibuțiu

Pentru secțiunea CULTURĂ – Personalități feminine din secolul XXI – au fost înregistrate în total 2.624 de voturi.

1

1. Ana Blandiana (literatură) – La 82 de ani, Otilia-Valeria Coman (Rusan, după căsătorie) e neobosită creativ și civic. În 2024 a lansat „Se face liniște în mine”, a primit Premiul „Prințesa de Asturia pentru Litere”, iar în 2025 l-a susținut pe Mircea Cărtărescu în fața detractorilor din Academia Română.

2. Oana Pellea (teatru) – O prezență magnetică sub luminile rampei din România. În „Evadarea tăcută”, one-woman-show regizat și jucat de marea actriță, recreează vocea Lenei Constante, printr-o expresie elocventă a înaltei arte interpretative românești, prezentată inclusiv pe scene europene.

2

3. Maia Morgenstern (teatru) – Cum să alegi un rol din 45 de ani de activitate neîntreruptă?! Dac-ar fi, totuși, să menționez unul, ar fi spațiul curat al interpretării simple, oneste, din „Cuvântul progres rostit de mama sună teribil de fals”, ambițiosul debut la TNB al tânărului regizor Botond Nagy.

3

4. Angela Gheorghiu (operă) – Includerea „celei mai fermecătoare și talentate stele de operă din lume” (potrivit „The New York Sun”) în această ierarhie demonstrează că notorietatea a fost unul dintre cele mai importante criterii de apreciere a nominalizărilor. Rămâne o divă de relevanță globală.

4

5. Nora Iuga (literatură) – La 94 de ani, împliniți în ianuarie, Elenora Almosnino continuă să fascineze și azi. Deși am fost mustrat pe Facebook că am preferat-o în detrimentul, de exemplu, al unei poete ca Ileana Mălăncioiu, votul publicului a validat citarea acestei poete, scriitoare, traducătoare.

5

6. Ofelia Popii (teatru) – „Ioi, Iștenem”! Așa sună o replică a actriței din al doilea său spectacol de la TNB, „Proorocul Ilie”, astfel aș saluta sosirea în Capitală a artistei care, în „Faust”-ul de la Sibiu, e cel mai bun Mefisto din istorie. „A fi sau a nu fi” în București? Ofelia a răspuns!

6

7. Mariana Mihuț (teatru) – Rolul din „Regele moare”, jucat și în această stagiune, e unul dintre marile mele preferate pe podiumul interpretărilor sale. Aș mai așeza rolul titular din „Lear” (cel cu distribuție feminină, al lui Andrei Șerban la Bulandra) și, tot acolo, apariția în „Băieții de zinc”.

7

8. Ioana Pârvulescu (literatură) – De Crăciun, anunțând o pauză de social media, scriitoarea ne-a dăruit o traducere proprie inedită a „Îngerului” lui Rainer Maria Rilke. Căutați această versiune a unei poezii clasice, e expresia înaltă a unui om de litere hărăzit, cu amprentă majoră în literatura română.

8

9. Adela Zaharia (operă) – Soprana socotită revelație a scenei lirice internaționale a strălucit la Sala Radio, într-o gală de Ziua Îndrăgostiților. Un regal oferit de o mare îndrăgostită de belcanto și de Mozart, cea care a debutat strălucitor în această stagiune la Metropolitan Opera din New York.

9

10. Alina Cojocaru (dans) – O magnifică Gelsomina pe poante, Alina Cojocaru e admirată în turnee internaționale cu spectacolul de balet inspirat de „La strada” de Fellini. Dansatoarea care va face 44 de ani la finele primăverii rămâne una dintre cele mai apreciate balerine ale tuturor timpurilor.

10

11. Gabriela Adameșteanu (literatură)

12. Andra Ursuța (sculptură)

13. Denisa Comănescu (literatură)

14. Alexandra Pirici (arte performative)

15. Monica Petrică (dans)

16. Sandra Ecobescu (cultură și educație)

17. Corina Șuteu (cultură)

18. Mara Dobresco (muzică clasică)

19. Vava Ștefănescu (dans)

20. Adina Pintilie (arte vizuale)

21. Aurora Kiraly (arte vizuale)

22. Silvia Colfescu (literatură)

23. Adriana Grand (scenografie)

24. Felicia Filip (operă)

25. Lia Perjovschi (artă vizuală)