SPORT

Personalități feminine din secolul XXI

Categorie curatoriată de Horia Ghibuțiu

Pentru secțiunea SPORT – Personalități feminine din secolul XXI – au fost înregistrate în total 1.756 de voturi.

1

1. Simona Halep (tenis) – Personalitatea feminină a secolului XXI din sportul românesc e Simona Halep. Ea a declarat după ultimul meci al unei cariere unice în tenis: „Nu mai vreau responsabilitate, nu mai vreau planuri, nu mai vreau program strict. Vreau să mă duc să joc golf, ăsta e obiectivul meu”.

2. Cristina Neagu (handbal) – Altă mare retrasă recent, Cristina Georgiana Neagu a fost cea mai mare handbalistă din istoria României. Cristina a strălucit în naționala României, care a câștigat bronz la Mondiale și Europene. Nimeni n-a dat mai multe goluri la Europene decât de acum fosta mare jucătoare.

2

3. Gabriela Szabo (atletism) – În acest secol, Szabo a prins apusul carierei, prin urmare, publicul o ține minte mai cu seamă pentru realizările din veacul precedent. După retragere, Gabriela Szabo a încercat să performeze în administrație și în politică, evident, fără realizările de pe pistele atletice.

3

4

4. Ana Maria Brânză (scrimă) – Sportiva a fost desemnată de cinci ori cea mai bună spadasină din lume, spre gloria scrimei românești, pe care a înnobilat-o cu trei medalii olimpice (una de aur şi două de argint), șapte mondiale (2-2-3) şi 13 europene (7-4-2), precum și cu numeroase Cupe Mondiale câştigate.

5. Bernadette Szőcs (tenis de masă) – În 2024, mureșeanca a fost desemnată sportiva anului de Federaţia Română de Tenis de Masă. A fost un an fast, ea luând două medalii de argint la Europene, un bronz la Top 16, locul cinci la Olimpiada de vară (dublu mixt) și locul patru la Cupa Mondială cu echipa României.

5

6. Andreea Răducan (gimnastică) – Deși a luat aur olimpic cu echipa în 2000 și a fost cvintuplă campioană mondială în 1999 și 2001, fosta glorie a gimnasticii, continuatoare a Nadiei, susține că „vrem să vedem și noi că există respect real pentru foștii campioni. Azi, pare că nu mai sunt așa importanți”.

6

7. Cătălina Ponor (gimnastică) – Constănțeanca e ultima mare campioană a gimnasticii românești, pe care, într-o carieră cu mai multe retrageri și reveniri, a slujit-o cu 23 de medalii la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Campionatele Europene. 12 dintre acestea au fost din cel mai prețios metal.

7

8. Mihaela Cambei (haltere) – Una dintre cele mai valoroase sportive de la noi din ultimii doi ani, Mihaela Valentina Cambei e noua halterofilă de la CS Dinamo. La 22 de ani, e vicecampioană olimpică la Paris 2024 și vizează podiumul olimpic în 2028, la Jocurile Olimpice de vară, găzduite de Los Angeles.

8

9. Camelia Potec (natație) – Campioana olimpică de la Atena, astăzi, șefa Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, e o diriguitoare de succes, dacă menționăm doar faptul că înotul, reprezentat de trei sportivi la Paris, a luat aur la 200 m liber şi bronz la 100 m liber, prin David Popovici.

9

10. Sorana Cîrstea (tenis) – La retragerea Simonei, Sorana a zis: „Probabil, anul acesta va fi ultimul meu sezon. Dacă nu voi ajunge unde îmi doresc – în Top 30, Top 20 -, probabil că va fi ultimul an. Dar, în același timp, mă simt tânără. Am acest atu față de Simona: sunt sănătoasă în momentul de față”.

10

11. Elisabeta Lipă (canotaj)

12. Alina Dumitru (judo)

13. Sandra Izbașa (gimnastică)

14. Ana Bărbosu (gimnastică)

15. Anca Todoni (tenis)

16. Viorica Susanu (canotaj)

17. Violeta Beclea-Szekely (atletism)

18. Jaqueline Cristian (tenis)

19. Simona Pop (scrimă)

20. Constantina Diță Tomescu (atletism)

21. Luminița Huțupan (handbal)

22. Ionela Cozmiuc (canotaj)

23. Diana Mocanu (natație)

24. Lidia Slăvuțeanu-Șimon (atletism)

25. Sabrina Ionescu (baschet)